Markos Shop & Servis > Blog > Saveti > API oznake na uljima – Šta označavaju i koje su razlike?

API oznake na uljima – Šta označavaju i koje su razlike?

By Markos Admin
Motor Oil

Ovo nije tekst o tome koje ulje je najbolje za vaš motocikl. Takvih tekstova ima puno i uglavnom se svi završavaju sa „ipak, konsultujte svoje uputstvo za upotrebu ili ovlaštenog servisera“.  Umesto toga, mi ćemo vam pomoći da prepoznate i izbegnete ulja koja mogu da izazovu štetu na vašem motoru.

Našalost, nije nam strano da pronalazimo ulja na policama u super marketima i benzinskim pumpama, gde uglavnom nema osobe dovoljno stručne da vam preporuči odgovarajuće ulje za vaš motocikl ili čak u prodaji imaju ulja koja nisu po današnjim standardima. Nije nemoguće i da naiđete na ulja koja ne spadaju ni pod jedan standard ili možda neka koja spadaju pod standarde iz 1920.

Da biste prepozanli ulje koje je dobro za vaš motor i ono koje nije, potrebno je da znate najosnovnije, abecedu. To je zato što industrija maziva koristi veoma jednostavne oznake koje je prvi uveo Američki Naftni Institut (American Petroleum Institute) ili API, kako bi pomogla potrošačima da odaberu pravo ulje za svoje vozilo. Ove oznake su uglavnom prikazane na etiketi u obliku API pečata, kao sa slike ili ispisane redovnim slovima u formatu „API SG, SH, SJ & SL“ ili slično.

Kod motornih vozila, API SA je prvo ulje uvedeno u API sistem za benzinske agregate. Ova ulja su pravljena za agregate konstruisane pre 1930. godine. API naglašava da se ova ulja zastarela i da mogu da izazovu štetu na agregatu. Međutim, to nije slučaj samo sa SA oznakom. Sva ulja od SA do SH su označena kao zastarela na API klasifikaciji, kao što možete videti na prikazu ispod.

Aktuelne oznake za 4T ulja

API SJ oznaka uvedena je 1997. godine kako bi se obeležila ulja proizvedena te godine pa do 2001. za benzinske agregate. Nakon što su testirana od strane Američkog Hemijskog Veća, dobila su dozvolu da se koriste i kada su preporučena ulja sa oznakom SH i starije.

API SL je kategorija uvedena 2001. godine za benzinske agregate i koriste se u automobilima, motociklima, kombijima i ostalim lakim vozilima. Takođe, ulja sa oznakom API SL dobila su dozvolu da se koriste za sve starije modele i API oznake.

API SM oznaka uvedena je upotrebu 30. Novembra 2004. godine i označava ulja čija primena je za benzinske agregate i sadrže aditive koji smanjuju nivo oksidacije, pružaju bolju zaštitu i filtraciju otpadaka u agregatu  pružaju bolje performanse pri niskoj temperaturi ulja tokom njegvog životnog veka. Takođe se mogu koristiti za oznake SL i SJ i starije.

API SN je uvedena u Oktobru 2010. za ulja za vozila proizvedena 2011. i ranije i dizajnirana su da pruže zaštitu od odpadaka pri visokim temperaturama za klipove, bolju zaštitu od stvaranja mulja i bolju kompatabilnost sa semerinzima. API SN podrazumeva i sve ostale osobine ulja sa oznakom SM i starije.

Za dvotaktna ulja API je izdao oznake TA, TB, TC i TD. Oznake TA, TB i TD su od strane API označene kao zastarele dok se TC preporučuje za moderne dvotaktne mašine, sa i bez direktnog ubrizgavanja, kao i za one gde se ulje sipa u direktno u benzin za mešavinu i za one motore koji imaju mešač. Takođe, ulja sa TC oznakom štite karike kako ne bi zalepile i cilindar od stvaranja resa.

Za kraj, kao i u svakom tekstu o ulju, završićemo standardnim savetom, da proverite u uputstvu za upotrebu svog motocikla ili kod ovlaštenog dilera ili servisera koje se ulje preporučuje za vaš agregat i da se po tome vodite prilikom odabira sledećeg motornog ulja.

Izvor: dvatocka.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Item added To cart
X