Markos Shop & Servis > Blog > Saveti > Kako odabrati veličinu kacige?

Kako odabrati veličinu kacige?

By Markos Admin
Ls2 Challenger Solid Matt Titanium

Za većinu nas, prva kaciga koju smo kupili, verovatno nije baš najbolje pristajala. Bilo da ste odabrali prvu kacigu koja vam se najviše svidela ili prosto kupili najjeftiniju sa police, šanse da je bila odgovarajuća su male. Neki vozači, sa već nekoliko godina iskustva na motociklu, i dalje ne nose odgovarajuću zaštitu. I ako je glavni argument u tome da je odgovarajuća kaciga ona koja najviše prija onom ko je nosi, postoji nekoliko naučnih činjenica koje će pokazati da vam kaciga ne pristaje kako treba i ako vam je udobna. Nije kao da pričamo o paru pantalona koje su vam za broj veće, već pričamo o kacigi koja bi mogla da vam izazove povrede ako nije odogovarajuće veličine.

Gde ćete kupiti kacigu, je potpuno vaša odluka, ali ako odgovarajuću marku i model u određenoj veličini niste imali na glavi, nema načina da budete sigurni da će vam kaciga odgovarati. Ako, na primer, nosite “L” veličinu, to kod različitih proizvođača može biti ili “M” ili čak “XL”, u zavisnosti od broja školjki i debljine unutrašnjosti.
Kako biste kupili odgovarajuću kacigu, morate stvar uzeti u svoje ruke, bukvalno.
To što neki određeni model nekom drugom savršeno odgovara, ne znači da će i vama, čak je moguce da vama bude neudoban ili da vam ne odgovara oblik same kacige.

Par osnovnih smernica će vam pomoći da odaberete za sebe savršenu kacigu, i ako možda u početku neće tako delovati. Takođe, nemojte dozvoljavati da cena igra ulogu u izboru kacige, jer na kraju, vaša glava nema cenu. Kaciga koja vam najbolje pristaje je ona koja će vam biti najudobnija u vožnji i pružiti vam najbolju zaštitu. Pošto se oblici glave razlikuju kao krompiri, ne postoji najbolja kaciga, gledajuci isključivo po ceni. Pre nego što stavite bilo koju kacigu na glavu, potrebno je da izmerite obim glave i onda da pratite dalje smernice.
Uzmite krojački metar (većina prodavnica moto opreme ih ima) i izmerite oko sredine čela obim glave, malo iznad ušiju. Obratite pažnju da je traka zategnuta i ravna. Ovu meru iskoristite da znate odprilike odakle da počnete.

Ako su vam mere između veličina, za većinu ozbiljnijih kaciga postoji mogucnost promene delova unutrašnjosti. Zatražite od prodavca da vam pomogne oko zamene unutrašnjosti kada nađete onu kacigu koja vam je skoro odgovarajuća.
Ako stavite kacigu na 10 sekundi, nećete moći da zaključite kako ce ležati na glavi prilikom duže vožnje. Ostavite kacigu na glavi par minuta i obratite pažnju da li vam negde pravi pritisak. Uglavnom ce to biti na čelu, na vrhu glave ili na temenu ako vam je kaciga mala. Ako negde osetite pritisak, vrlo je verovatno da vam kaciga ne odogovara i da će se pritisak samo pojačavati vremenom.
Nemojte nikoga drugog pitati da li izgleda kao da vam kaciga pristaje. Vi to morate sami najbolje osetiti. Bočni sundjeri moraju da pritiskaju obraze, koji se moraju malo podići u početku. Kada pomerate kacigu, obrazi se moraju malo pomerati, ali samo zajedno sa kacigom. Ako vam obrazi nisu stisnuti ili kaciga može odvojeno da se pomera gore-dole ili levo-desno, znači da je prevelika. Za kraj bitno je i da vam brada nije blizu donjeg dela kacige. Ako je to slučaj, konkretno taj model vam ne odgovara i najbolje bi bilo probati drugi model kacige.
Za kraj, najbitnije je da se vi osećate prijatno i udobno kada stavite kacigu na glavu i da vas nigde ne pritiska i žulja. Najlakše je zamisliti da je nosite sat-dva na glavi bez skidanja i ako deluje kao da vam ne bi bio problem, a da je pritom sve kao što smo ranije naveli u tekstu, onda je ta kaciga najverovatnije odgovarajuća za vas.
Sve ovo su samo smernice, šta gledati kada birate velicinu kacige, ali iskustvo je najbitnije i vremenom ćete sami zaključiti kakve kacige vama najviše odgovaraju i koja veličina je prava za vašu glavu.

Izvor: dvatocka.com

Item added To cart
X