Markos Shop & Servis > Blog > Saveti > Koliko dugo nova guma može da stoji u prodavnici?

Koliko dugo nova guma može da stoji u prodavnici?

By Markos Admin
How To Change Motorcycle Tires Feature 0619

Zbog mnoštva novinskih članaka koji se bave pitanjem koliko guma može da stoji u prodavnici, a da ne „ostari“ i izgubi svoja svojstva, rešili smo da napišemo kakva su iskustva i preporuke svetskih udruženja proizvođača guma i ljudi iz gumarske industrije.

U poslednje vreme i to uglavnom početkom sezone, većina kupaca koji planiraju da kupe nove gume nađu se u nedoumici. Da li je guma koju kupuju stara, koliko ona može da stoji u prodavnici, da li je dobra ili ne. U osnovi, ovo interesovanje proizilazi iz članaka koje čitamo u novinama, automoto revijama i publikacijama potrošača s namenom da se kod potrošača probudi interes da prilikom kupovine uvek traže nove, “sveže gume” i pri tome proveravaju datum u DOT oznaci. Pri tome, umereni članci govore o novim gumama, koje su mlađe od dve godine, dok radikalni govore o novim gumama kada one nisu starije od jedne godine ili čak samo šest meseci. Većina tih članaka je usmerena na celogodišnje gume, ali i na one koje se preko zime skladište ili u radnjama čekajući kupce, kao i njihovu sposobnost očuvanja svojstva za razne uslove vožnje.

Na ove članke reagovale su stručne revije proizvođača guma i nacionalna udruženja distributera, odnosno vulkanizera u najvećim evropskim državama, kao i industrija guma. Do reakcije nije došlo samo zbog toga da bi dokazali kako gume nisu kvarljiva roba, nego zbog toga, što neki od novinskih članaka zbunjuju kupce, šire dezinformacije ili postavljaju pitanja na koje ne znaju odgovore.

Zajedničko svim odgovorima jeste važnost uslova u kojim se gume čuvaju. S druge strane, u nacionalnim zakonima i drugim službenim dokumentima traži se određivanje krajnjeg roka, od datuma proizvodnje, u kojem guma treba da bude prodana.

European Tyre and Rim Technical Organization (E.T.R.T.O.), kao evropsko udruženje proizvoćača guma u svojim službenim izdanjima navodi preporuke za čuvanje guma. Preporuka nema zakonsku snagu, ali se ipak upotrebljava kao pravilo, kojeg možete da se pridržavate bez ustručavanja.

Navedeni dokument ne određuje konačan rok, ali govori o pravilnom čuvanju guma, kako bi one zadržale svoja svojstva. Pravilno čuvanje između ostalog podrazumeva zaštitu od temperature, odnosno od velikih oscilacija temperature, vlažnosti, ozona, UV zračenja, ulja i agresivnih hemikalija. Slično možete naći u garantnim listovima ili tehničkim uputstvima za korišćenje gume.

Dokumenti o vremenskim odrednicama krajnjeg roka u kojem se gume smatraju još nove (u slučaju odgovarajućeg skladištenja), ne govore o tome da se gume nakon spomenutog perioda ne mogu više prodavati ili da nisu upotrebljive, nego da ih pre prodaje odnosno upotrebe moraju pregledati stručnjaci, odnosno mora se dobiti mišljenje proizvođača.

Zbog novinskih članaka i skoro neprofesionalnih izjava u njima, mnogo kupaca zazire od guma koje su proizvedene pre godinu dana, a samim tim uslovljavaju da je izbor guma i veličina lagera u prodavnicama veoma mala. Zapravo, prodavci jednostavno ne žele da imaju širi izbor guma, jer u slučaju da se ne prodaju dok su “sveže, ostaju kod njih zauvek ili ih moraju prodati po ceni koja nema nikakvu ekonomsku osnovu. Pre kupovine, trebalo bi pogledati proizvođačku specifikaciju, uputsvo za upotrebu, kao i garanciju, i tek onda odlučiti da li guma zadovoljava vaše zahteve, mada treba naglasiti da u svetu važe interna pravila da je guma dobra i podleže garanciji u periodu od tri godine od kupovine, odnosno najviše šest godina od datuma proizvodnje. Mislimo da je ovo sasvim dovoljno za odgovor zašto nema više i većeg izbora moto guma kod nas.

Stara kao nova

Vremensku odrednicu krajnjeg roka u kojem se gume smatraju još nove (u slučaju odgovarajućeg skladištenja) i kao takve se mogu prodavati, možete naći na primer u:

  • uputstvima BS AU 50 (Velika Britanija), koja govore o 6 godina i u preporuci NTDA, koja govori o 5 godina od dana proizvodnje
  • interpretaciji smernica Saveza Nemačke industrije, kao saglasnost Saveznoj industriji guma i Udruženju vulkanizera Nemačke, gde je navedeno da se novim gumama smatraju gume stare do 5 godina.

Pravilno skladištenje, pravilno održavanje

Goodyearov dokument (slično je i kod drugih svetskih proizvođača) o starosti guma upućuju na sledeće:

– gume i sastavni deo gume iz porodice Goodyear su zasnovani tako da izdrže delovanje velikih sila, opterećenja, izloženost sunčevom svetlu i radnim temperaturama tokom celog radnog veka. Za održavanje tih svojstava tokom dužeg vremenskog perioda, komponente gume su proizvedene od optimalne mešavine voska, antioksidanata i antiozonata.

– uskladištene gume i one u upotrebi, očuvaju odgovarajuća svojstva ukoliko su pravilno održavane, nisu bile ispostavljene pogrešnom rukovanju i bile su čuvane u odgovarajućim uslovima skladištenja.

– pored tih osnovnih činjenica koje ponovo potvrđuju da odgovarajuće skladištene gume održavaju svoja originalna svojstva, potrebno je upozoriti kupce na činjenicu da se različita svojstva guma u upotrebi menjaju zbog sporog, a istovremeno neprekidnog trošenja gume (npr. gubitak dubine kanala). Neka svojstva se tokom vremena pogoršaju dok se druga poboljšaju. Na primer, otpor prema vodenom klinu i otpor prema istrošenosti na mokroj podlozi se u principu smanjuje, dok se vidljivost na suvom i stepen trošenja otimizuju. Vozači će po zdravoj logici prilagoditi vožnju s obzirom na istrošenost gume.

Kada sve ovo uzmete u obzir, sledeći put kad budete birali gume, nemojte cepidlačiti oko meseca proizvodnje, jer razlike nema.

Item added To cart
X