Markos Shop & Servis > Blog > Saveti > Pritisak u gumama

Pritisak u gumama

By Markos Admin
Michelin Unveils New Power Rs Sport Tires 113253 1

Gume su vaš jedini kontakt sa podlogom i one su te koje vam pomažu da održite ravnotežu, zadržite prijanjanje i pružaju vam povratne informacije s podloge. Pritisak u gumama utiče na mnogo toga, od prijanjanja, vožljivosti, stabilnosti i udobnosti vožnje do potrošnje same gume.

Provera pritiska u gumama je najosnovniji deo održavanja motocikla, ali ipak mnogi vozači ne proveravaju svoje gume ni približno često koliko bi trebali. Kao osnovno pravilo treba uzeti da pritisak u gumama treba proveravati barem jednom u dve nedelje. A da bi uspešno i pravilno izmerili pritisak u gumama potreban vam je dobar alat. Pištolji za kompresor sa meračem pritiska nisu ni približno precizni koliko bi trebalo. Iz ovog razloga bi pametna investicija bila da kupite sebi kvalitetnu spravu namenjenu samo merenju pritiska u gumama.Gume proverite dok su hladne, pre vožnje, jer će se u vožnji guma ugrejati i neće pružiti željeni rezultat.

U koliko se ne proveravaju i ne održavaju, gume će sasvim sigurno izgubiti pritisak, jer molekuli vazduha uvek nađu mesto da se izvuku, posebno pod visokim pritiskom. Istina, tubeless gume dosta sporije gube pritisak od onih sa unutrašnjom gumom, ali ipak gube i potrebno ih je redovno proveravati.

Ako vam je pritisak u gumi previše nizak, dobijate meku gumu sa velikom kontaktnom površinom. To znači da će se motor vrlo loše ponašati na putu, teško će menjati pravac, a guma će se dosta brže istrošiti usled prevelikog trenja i previsoke temperature, a takođe će se odraziti i na potrošnju goriva.

S druge strane, previsok pritisak u gumama daje vam vrlo malu kontaktnu površinu i tvrdu gumu. Ovo daje osećaj neudobne i truckave vožnje sa manje prijanjanja.

U ovom momentu, logično pitanje je kako da znate tačno na koliko da naduvate gume. Mnogi greše u tome tako što gledaju na bočni zid gume gde su izraženi pritisci. Ovo označava maksimalan pritisak koji guma podržava, a to je uglavnom dosta više nego preporučeni nivo.  Najbolje je da pogledate u uputstvu za korišćenje svog motocikla (ako ga nemate fizički, za većinu modela može se pronaći online) ili na nalepnici svom motociklu. Kod većine motora ova nalepnica se nalazi na zadnjoj viljušci ili negde na samom ramu i na njoj su izraženi optimalni nivoi pritiska u gumama za vaš model motocikla.

Za kraj da sumiramo, proveravajte pritisak u gumama bar jednom u dve nedelje, koristite kvalitetan alat za proveru i merite pritisak kada su gume hladne.

Izvor: dvatocka.com

Item added To cart
X