Markos Shop & Servis > Blog > Saveti > Kako detaljno očistiti lanac

Kako detaljno očistiti lanac

By Markos Admin
Kako Detaljno Očistiti Lanac

Pogonski lanci su prljavi. Veoma prljavi. Skidanje spoljašnje prljavštine krpom, pre nanošenja svežeg podmazivača za lanac je u redu, ali s vremena na vreme, lanac je potrebno detaljno očistiti. Naša preporuka je da se to radi na svakih 1000-2000km. A evo i kako bi najbolje bilo to uraditi:

Korak 1
Najbolje vreme za cišcenje lanca je nakon voznje, dok je još vruc. Parkirajte motocikl na srednju nogaru ili na štender, negde u blizini creva za vodu.

Korak 2
Stavite deo kartona iza donjeg dela lanca kako ne biste prskali na ostale delove motora i dobro našpricajte ceo lanac, sredstvom za cišcenje lanca. Preporucujemo vam da uzmete sredstvo koje je “O-Ring safe”, što znaci da ne oštecuje gumice lanca.

Korak 3
Nežno oribajte ceo lanac starom cetkicom za zube ili namenskom četkom za čišćenje lanca. Ne pritiskajte previše, kako ne biste oštetili gumice lanca. U koliko ne uspete sve da skinete prilikom prvog pranja, ponovite proces još jednom.

Korak 4
Očistite zadnji lančanik krpom natopljenom odmašćivačem. Ako je potrebno, upornu prljavštinu skinite plastičnim nožem za mazanje ili nečim sličnim. Ako ste odlučili da baš detaljno očistite svoj lanac, najbolje bi bilo i skinuti zaštitu sa prednjeg lancanika i ocistiti lančanik i sve oko njega.

Korak 5
Isperite lanac crevom kako biste skinuli sve ostatke čištača lanca. Oduprite se želji da palcem pojacate pritisak creva, a na mašinu za pranje pod pritiskom ni ne pomišljajte.

Korak 6
Provozajte motor na kratko. 10 minuta lagane vožnje je dovoljno da se lanac osuši i zagreje. Nakon toga, vratite motor na štender i nanesite podmazivač lanca po svom izboru. Naša preporuka je svakako Silkolene Dry Lube, jer garantuje odlično podmazivanje, a da pritom ne prska i prlja zadnji točak i viljušku. Obratite pažnju da se podmazivač nanosi na unutrašnju stranu spojeva, ne po celoj površini lanca. Višak podmazivača obrišite krpom, proverite zategnutost lanca i ostavite par minuta da se podmazivač malo stegne. Nakon 15-20 minuta, spremni ste za polazak!

Item added To cart
X